فهرست مطالب

رستنیها - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 38، بهار و تابستان 1389)

نشریه رستنیها
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 38، بهار و تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/14
  • تعداد عناوین: 14
|
  • بهنام حمزه، سید رضا صفوی، یونس عصری، عادل جلیلی صفحه 1
    منطقه حفاظت شده ارسباران در شمال غرب ایران، با مساحت 80654 هکتار یکی از نه ذخیره گاه زیستکره ایران محسوب می شود. با توجه به منابع موجود و تحقیق حاضر، 1067 آرایه گیاهی در این ذخیره گاه شناسایی شده است که از میان آن ها 18 گونه انحصاری ایران می باشد. از حیث شکل زیستی، همی کرپپتوفیت ها (5/42%) بیشترین فراوانی را در ذخیره گاه دارند و سپس تروفیت ها (8/25)، کریپتوفیت ها (8/18%)، فانروفیت ها (1/8%) و کامو فیت ها (8/4%) در رده های بعدی قرار می گیرند. حضور چشمگیر عناصر ایرانی- تورانی و اروپا- سیبری از ویژگی بارز جغرافیایی گیاهی منطقه است. با توجه به شرایط ویژه و وضعیت آب و هوایی منطقه، عناصر دو ناحیه ای و چند ناحیه ای در این ذخیره گاه فراوان هستند. میزان در مخاطره بودن گونه های گیاهی با توجه به فراوانی آن ها در 284 قطعه نمونه جامعه شناختی ارزیابی شده است. با انجام آنالیز رسته بندی مقدماتی داده های مربوط به پوشش گیاهی قطعات نمونه، پنج زیستگاه کلان منطقه (پوشش گیاهی مناطق پست، درخت زارهای اولیه، درخت زارهای ثانوی، علف زارهای آمیخته با درختچه های کوتاه و علف زارهای خالص) توصیف می شود.
    کلیدواژگان: فلوریستیک، پوشش گیاهی، شکل زیستی، کوروتیپ، ارسباران، آذربایجان، ایران
  • محمد جعفری، سلمان زارع، علی طویلی، حمیدرضا عباسی صفحه 17
    در مدیریت و برنامه ریزی استفاده بهینه از منابع طبیعی، تعیین عواملی که حضور و پراکنش گیاهان را کنترل می کنند، همواره باید مد نظر قرار گرفته و در برنامه ریزی استفاده از سرزمین مورد توجه باشد. تحقیق حاضر با همین هدف به بررسی رابطه چند گونه گیاهی شاخص مناطق خشک و نیمه خشک با برخی عوامل مختلف توپوگرافی و خاکی در مراتع چهارباغ شهریار استان تهران پرداخته است. بدین منظور پس از مطالعات اولیه و انتخاب گونه های گیاهی مهم، نمونه برداری در رویشگاه هر گونه گیاهی در طول 3 تا 4 ترانسکت نواری 200 متری به روش تصادفی- سیستماتیک در منطقه معرف هر تیپ انجام گرفت. گونه های گیاهی مورد مطالعه شامل: Tamarix ramosissima (گز)، Salsola kali (سالسولا)، Phragmites australis (نی) و Ephedra distachya (افدرا) می باشد. اندازه گیری های پوشش گیاهی در 200 پلات و اندازه گیری های عوامل خاکی در 38 پلات و از دو عمق 20-0 و 60-20 سانتی متری خاک انجام شد.
    در این تحقیق به منظور بررسی گونه های گیاهی در ارتباط با عوامل محیطی و یافتن رابطه منطقی بین آن ها از نرم افزار شازم نسخه 10 استفاده گردید. الگوی به کار رفته در این پژوهش، بر مبنای توابع کیفی بوده و برای این منظور تابع لوجیت برآورد گردید. نتایج نشان داد که برای گونهT. ramosissima دو متغیر پتاسیم عمق اول و آب قابل دسترس عمق دوم؛ برای گونه S. kali متغیر آب قابل دسترس عمق دوم؛ برای گونه P. australis دو متغیر اسیدیته عمق اول و ماده آلی عمق دوم و برای گونه E. distachya دو متغیر رطوبت اشباع عمق اول و آب قابل دسترس عمق دوم، اهمیت خاصی در احتمال حضور یا عدم حضور دارند.
    کلیدواژگان: خصوصیات خاک، حضور و عدم حضور، مراتع شهریار، Salsola kali، Phragmites australis، Ephedra distachya و Tamarix ramosissima
  • محمدرضا آصف صفحه 29
    در این مقاله چهار گونه آسکومیست به اسامی: Arachnopeziza aurelia، Hymenoscyphus scutula،Lachnum nudipes و L. virgineum از راسته Helotiales برای نخستین بار از ایران معرفی می شوند. سه گونه A. aurelia، L. virgineum و L. nudipes به تیره Hyaloscyphaceae و گونه H. scutula به تیره Helotiaceae تعلق دارند. هر چهار گونه چوبزی بوده و از روی میزبان های چوبی جدا شده اند. این نخستین گزارش از گونه هایی از سه جنس Arachnopeziza، Hymenoscyphus و Lachnum در ایران می باشد. توصیف کلیه گونه های مطالعه شده به همراه تصاویر و ترسیم های مربوطه ارایه شده است.
    کلیدواژگان: آسکومیکوتا، آپوتسیوم، Helotiaceae، Hyaloscyphaceae
  • عبدالحسین رضایی نژاد، جرمی هربینسن، اولکه ون میترن صفحه 35
    روزنه های هوایی، با کنترل تبادلات گازی اندام های فتوسنتز کننده گیاهان، نقشی اساسی در اکثر فعالیت های فیزیولوژیکی گیاه دارند. مطالعه رفتار سلول های روزنه در قسمت های مختلف اندام فتوسنتز کننده بدون تخریب آن اندام و در زمانی کوتاه از نیازهای مهم پژوهشگران علوم گیاهی و کشاورزی است. در شرایط تنش خشکی با بسته شدن روزنه ها میزان دی اکسیدکربن داخل برگ کاهش یافته و فتوسنتز کاهش می یابد. بنابراین، عکسبرداری از عملکرد کوانتومی انتقال الکترون در فتوسیستم II فتوسنتز (ΦPSII) بایستی بتواند میزان باز و بسته بودن روزنه ها را برآورد کند به شرط اینکه از تنفس نوری جلوگیری شود. به همین منظور، این تحقیق با هدف مطالعه رابطه بین ΦPSII و رفتار روزنه های هوایی در گیاه برگ بیدی در شرایط تنش خشکی و جذب آب مجدد (rehydration) با استفاده از دستگاه عکسبرداری فلورسانس کلروفیلی انجام شد. نتایج این تحقیق نشان داد که قبل از جدا کردن برگ از گیاه مادری خوب آبیاری شده (شاهد)، در شرایط اکسیژن 2% و دی اکسیدکربن معمولی (035/0 درصد)، میزان ΦPSII زیاد (69/0) بود و با جدا کردن برگ و ایجاد شرایط تنش خشکی به مدت دو ساعت میزان آن به طور معنی داری کاهش (33/0) یافت و با استعمال دی اکسیدکربن 5% روی همان برگ تحت تنش میزان ΦPSII به اندازه شاهد افزایش (66/0) یافت. همچنین میزان ΦPSII در برگ تحت تنش بعد از جذب آب مجدد از 27/0 به 64/0 افزایش یافت. علاوه بر این، اندازه گیری مستقیم میزان باز بودن دهانه روزنه ها در حالت شاهد (7 میکرومتر) و تنش خشکی (1 میکرومتر)، صحت رابطه قوی بین ΦPSII در شرایط اکسیژن پایین و رفتار روزنه های هوایی و امکان استفاده از تصاویر فلورسانس کلروفیلی را برای مطالعه رفتار روزنه ها تایید کرد. بنابراین، در این روش نوین، با ایجاد تصویری از ΦPSII در شرایط اکسیژن پایین می توان بدون تخریب برگ رفتار روزنه ها را در نقاط مختلف برگ مطالعه کرد.
    کلیدواژگان: روزنه های هوایی، فلورسانس کلروفیلی، تنش خشکی، جذب آب مجدد
  • مورفوتیپ های میوه نمدار در جنگل های هیرکانی
    حامد یوسف زاده، مسعود طبری، اباصلت حسین زاده کلاگر، مصطفی اسدی، علی ستاریان صفحه 43
    تحقیق حاضر به منظور بررسی تنوع ژنتیکی جنس نمدار با مطالعه روی ریخت شناسی و ساختار میکروسکوپیک پوسته میوه انجام گرفت. برای انجام این تحقیق، ابتدا 10 رویشگاه از این گونه واقع در سه استان گلستان، مازندران و گیلان انتخاب گردید. پس از جمع آوری میوه و بیومتری صفات ریخت شناسی، نوع کرک های سطح خارجی آن با استفاده از میکروسکوپ الکترونی مشخص شد. آنالیز خوشه ای، بر مبنای صفات اندازه گیری شده، درختان تحت مطالعه را به هفت گروه تقسیم نمود. آنالیز تشخیص(Discriminant Analysis) نشان داد که اندازه و ضخامت برجستگی (rib)، تراکم کرک و رنگ کرک های میوه بیشترین نقش را در تمایز گروه ها داشتند. درختان گروه اول و دوم دارای میوه ای با سطح صاف و پوسته نازک بودند، با این تفاوت که گروه اول دارای میوهای به شکل تخم مرغی کشیده، انحناء در محور طولی و برجستگی های کوچک، در حالی که در گروه دوم میوه گرد و فاقد برجستگی می باشد. گروه سوم به دلیل پوشیده شدن سطح میوه با انبوهی از کرک های بلند میله ای به رنگ قرمز حنایی، به راحتی از سایر گروه ها قابل تمایز می باشد. درختان گروه های چهارم و پنجم به دلیل داشتن میوه با برجستگی های بزرگ و واضح، با این تفاوت که گروه پنجم دارای کرکهای متراکم تر از گروه چهارم، از سایر گروه ها جدا شده اند. از خصوصیت بارز درختان گروه ششم وجود کرک های مخملی سفید رنگ در سطح میوه می باشد. از بین درختان تحت مطالعه در این تحقیق تنها یک درخت از منطقه دلیر (دره چالوس) با میوه ای شبیه جام، که قسمت فوقانی آن با یک فرورفتگی مشخص از میوه سایر درختان به راحتی قابل تمایز بود، گروه هفتم را تشکیل داده است. نتایج عکسبرداری با میکروسکوپ الکترونی نشان داد که سطح خارجی پوسته میوه درختان گروه اول، دوم، چهارم، ششم و هفتم با کرک های ستاره ای شکل پوشیده است. سطح خارجی پوسته میوه درختان گروه سوم پوشیده از انبوهی از کرک های میله ای تنیده در هم می باشد اما در گروه پنجم، سطح خارجی پوسته میوه در برخی پایه ها پوشیده با کرک های ستاره ای شکل و برخی دیگر پوشیده با کرک میله ای شکل می باشد. در پایان، بر مبنای تحقیق حاضر، دو فرم جدید از جنس نمدار در ایران گزارش می گردد.
    کلیدواژگان: تنوع فنوتیپی، میکروسکوپ الکترونی، آنالیز تشخیص، سیستماتیک
  • مصطفی درویش نیا، عزیزاله علیزاده، رسول زارع صفحه 55
    در نمونه برداری هایی که طی سالهای 84-1381 از مزارع و در مواردی مراتع 23 استان کشور به عمل آمد، از کشت اندام های مختلف گیاهان تیره گندمیان شامل ریشه، طوقه، ساقه و سنبله جمع آوری شده روی محیط کشت معمولیPDA و محیط کشت اختصاصی Nash & Snyder، 1200 جدایه فوزاریوم به دست آمد. در بین آن ها تعداد 35 گونه فوزاریوم با استفاده از محیط کشت های PDA، SNA، +KClآب- آگار و CLA در تاریکی و زیر نور NUV با یک دوره 12 ساعت روشنایی و 12 ساعت تاریکی پس از 14-10 روز نگهداری در دمای 25-22 درجه سلسیوس، براساس مشخصات ریخت شناسی شناسایی شدند. از گونه های شناسایی شده بیشترین فراوانی مربوط به Fusarium verticillioides و F. nygamai به ترتیب 5/13 و 9 درصد (جدا شده از گندم، ذرت، برنج، یولاف، پنجه مرغی و نیشکر) و کمترین فراوانی مربوط به F. graminum وF. poae به ترتیب 17/0 و 83/0 درصد (جدا شده از گندم و جو) بود.
    آرایه های F. heterosporum،F. pallidoroseum، F. sacchari و F. pseudonygamai برای نخستین بار از ایران گزارش می شوند.
    کلیدواژگان: میکوفلور، رکورد جدید، گندم، جو
  • خسرو چهری، بحارالدین صالح، محمد جواد سلیمانی، مصطفی درویش نیا، دوستمراد ظفری، بهرام شریف نبی صفحه 69
    به منظور شناسایی گونه های فوزاریوم مرتبط با ریشه و ساقه ذرت در استان کرمانشاه طی فصول زراعی سالهای 87- 1385 از مزارع ذرت مناطق گیلان غرب، سرپل ذهاب، قصرشیرین، کنگاور، پاوه، روانسر، صحنه، سنقر، بیستون و کرمانشاه نمونه برداری به عمل آمد و 1100 جدایه فوزاریوم از 110 نمونه که غالبا از بوته های بیمار بودند جمع آوری گردید. براساس مشخصات مورفولوژیکی تعداد 29 گونه از بخش های مختلف این شبه جنس شناسایی شد. در این بررسی آرایه های Fusarium pseudoanthophilum، F. brevicatenulatum، F. dlaminii، F. beomiforme، F. napiforme و F. aywerte برای نخستین بار از ایران گزارش میوند.
    کلیدواژگان: فلور قارچی، رکورد جدید، ذرت، کرمانشاه
  • مطالعه تاکسونومیکی کمپلکس گونه ایSilene goniocaula (Caryophyllaceae) در ایران
    عباس قلی پور، مسعود شیدایی، ولی الله مظفریان صفحه 82
    براساس مطالعه نمونه تیپ و جمع آوری نمونه های جدید از محل تیپ، دو گونه Silene eremicana و S. goniocaula که در فلور ایرانیکا به عنوان مترادف ذکر شده اند، به صورت گونه هایی مستقل معرفی می گردند. S. commelinifolia var. isophylla مترادف S. eremicana است. نام علمی تعدادی از نمونه های هرباریومی اصلاح و شرح هر یک از گونه ها براساس نمونه های جدید کامل می شوند. عدد کروموزومی S. eremicana، 2n=4x=48 برای اولین بار گزارش می شود و کاریوتیپ هر یک از گونه ها ارایه می گردد.
    کلیدواژگان: شرح گونه ها، رویشگاه، تیپ، الوند
  • حمیرا سلیمی صفحه 87
    بذر خردل وحشی مانند سایر بذور علف های هرز پس از جمع آوری دچار تغییراتی در پتانسیل جوانه زنی می گردد. در این پژوهش، تاثیر دمای محل نگهداری بذر پس از جدا شدن آن از گیاه مادر (18-، 3+ و دمای اتاق: 22-25 درجه سلسیوس) بر جوانه زنی آن بررسی گردید. بذور خردل وحشی از چهار منطقه (استان های فارس، آذربایجان غربی، خوزستان و مازندران) جمع آوری شدند و پس از 3، 6، 9، 12و15 ماه انبارسازی در دماهای مذکور جوانه زنی آن ها درون ژرمیناتور مورد بررسی قرار گرفت. همچنین میانگین زمان جوانه زنی در شرایط دمایی مختلف طی گذشت 6، 12 و 18 ماه برای بذور به دست آمد. نتایج نشان داد نوساناتی در افزایش و کاهش درصد جوانه زنی و سرعت آن وجود داشت که برای بذر هر یک از جمعیت ها متفاوت بود. به طوری که خفتگی ثانوی طی نگهداری بذر در شرایط مختلف دمایی با تفاوت هایی در جمعیت ها مشاهده گردید. بنابراین، نمی توان اظهار نمود نگهداری بذر در شرایط دمایی خاصی موجب شکستن خفتگی آن می شود. جوانه زنی بیشتر به شرایط محیط مادری گیاه در مرحله تشکیل بذر بستگی داشت و به شدت تحت تاثیر عوامل محیطی در زمان تشکیل بذر وابسته بود. نتایج نشان داد دمای اتاق جهت نگهداری طولانی مدت بذور در جلوگیری از بروز خفتگی ثانویه مناسب تر از دماهای پایین تر بوده است. علی رغم اینکه سرعت جوانه زنی پس از نگهداری در این دما در بعضی از جمعیت ها افزایش یافت، اما این افزایش در بذور همه جمعیت ها یکسان نبود و نیز سرعت جوانه زنی در بذور مازندران کاهش نشان داد. بنابر نتایج به دست آمده، بروز خفتگی ثانویه در بذر خردل وحشی که موجب عدم جوانه زنی و افزایش آلودگی خاک می گردد یکی از مهمترین عوامل ایجاد چالش در مدیریت این علف هرز محسوب می گردد.
    کلیدواژگان: خفتگی ثانوی، زیستایی بذر، Sinapis arvensis، ایران
  • فاطمه خوش اقبال، مه لقا قربانلی، رضا حاجی حسینی صفحه 93
    در این پژوهش اثر تنش سولفات روی و برهم کنش آن با اسید آسکوربیک بر شاخص های رشد (وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی، سطح برگ، طول ساقه و ریشه) و غلظت پرولین، قندهای محلول و نامحلول در کلزا رقم هیولا بررسی شد. گیاهان 14 روز تحت تیمار غلظت های متفاوت (50، 100، 250، 500 و 700 میکرومولار) سولفات روی و همین غلظت ها به همراه اسید آسکوربیک یک میلی مولار در محیط غذایی هوگلند قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده با افزایش غلظت سولفات روی میزان نشاسته، سطح برگ، وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی، طول ساقه و ریشه نسبت به شاهد به طور چشمگیری کاهش و مقدار پرولین و قندهای محلول در اندام هوایی و ریشه کلزا افزایش معنی داری پیدا کرد. در حضور اسید آسکوربیک (1 میلی مولار) کاهش نشاسته و پارامترهای رشد و افزایش پرولین و قندهای محلول به طور قابل ملاحظه ای کمتر شد.
    در غلظت 700 میکرومولار سولفات روی، نشانه های سوختگی و خشکی در برگ های کلزا مشاهده شد اما در حضور اسید آسکوربیک این نشانه ها ظاهر نشد و کلزا توانست غلظت بالای سولفات روی را تحمل کند. به عبارت دیگر، اسید آسکوربیک قادر است سمیت تنش ناشی از سولفات روی را تا حد قابل ملاحظه ای کاهش و مقاومت گیاه را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: پرولین، شاخص های رشد، قند محلول، کلزا، نشاسته
  • سیده باهره جوادی صفحه 103
    گیاه یکساله، از قاعده دارای چندین ساقه راست-کمی خوابیده، بدون کرک، به رنگ سفید و برگ دار. برگ های قاعده خشک شده؛ برگ های ساقه ای به ابعاد تقریبی 7-5/0 سانتی متر، بدون کرک، خطی- سر نیزه ای، کامل در حاشیه، بدون دمبرگ، گوشک دار، گوشک ها کوچک، سه گوش. گل آذین به فرم سنبله؛ کاپیتول ها واقع بر دم گل کوتاه و منفرد یا در دسته های 3-2 تایی؛ گریبان باریک، به طول تقریبی 12 میلی متر؛ رنگ گلچه ها در حالت خشک شده متمایل به بنفش. فندقه به ابعاد تقریبی 1 × 4 میلی متر، به رنگ قهوه ای روشن، تخت، واژ تخم مرغی، با رگه های متعدد، در بخش بالایی دارای موهای کوتاه، با منقار نخی شکلی به طول 5/3-3 میلی متر؛ پاپوس سفیدرنگ، ریزان (شکل 1).نمونه مذکور تحت L. saligna L. شناسایی گردید.
  • سیما زنگنه، شهرام فرخی صفحه 105
    پس از بارندگی های فراوان اردیبهشت ماه 1389 تهران، در فضای سبز موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور، تعداد زیادی لاشه مگس گل، Eupeodes corollae (Fabricius)، متعلق به خانوادهSyrphidae، آلوده به نوعی قارچ بیماری زای حشرات دیده شد. آن ها بر بخش های بالایی گیاهان شاهی وحشی (Lepidium draba L.) و خاکشیر (Sisymbrium loeslii L.) به کمک خرطوم و پاهای قلاب شده خود چسبیده بودند، به شکلی که سر آن ها به پایین خم و بال هایشان به دو طرف باز و به پایین چرخیده بود. کنیدیوفورها از لابه لای بندهای بخش شکمی حشره بیرون زده و در بعضی نمونه ها به شکل پوشش کرم رنگ نمد مانندی آن را کاملا پوشانده بود (شکل 1، a و b)، همچنین کنیدیوم های اولیه به اطراف پرتاب شده بودند به طوری که تعداد زیادی از آن ها بر بال ها و بدن حشره نشسته بود. با بررسی اسلایدهایی که مستقیما از لاشه حشرات تهیه شده و با محلول لاکتوفنول استواورسیین (LPAO) رنگ آمیزی گردیده بود، مشخص شد کنیدیوفورها غیرمنشعب هستند، عرض آن ها در بخش های انتهایی (28-19) 6/25-2/19 میکرومتر است و (29-13) 24-16 عدد هسته به قطر (7-5/3) 6/5-4 میکرومتر دارند (شکل 1، c-e). کنیدیوم های اولیه با ابعاد (30-20 37-21) 4/27-23 5/33-5/27 میکرومتر (30/1-13/1L/D=)، زنگی شکل (campanulate) بودند و 23-13 هسته به قطر (5-5/2) 4-5/2 میکرومتر داشتند. هر کنیدیوم یک برجستگی راسی مشخص و یک پاپیلای مسطح تا کمی گرد داشت، همچنین در اطراف هر کنیدیوم پرتاب شده هاله ای وجود داشت که باقیمانده دیواره خارجی کنیدیوم اولیه بود (شکل 1،f-h). کنیدیوم های ثانویه شبیه به کنیدیوم های اولیه و به ابعاد (25-16 29-20)3/21-17 26-2/21 میکرومتر (32/1-15/1=L/D) با 23-11 هسته ولی بدون برجستگی راسی و هاله اطراف از کنیدیوم های اولیه به وجود آمده بودند (شکل 1، i-k). همچنین در نمونه مورد مطالعه سیستیدیوم و ریزویید مشاهده نشد.
|
  • B. Hamzehee S.R. Safavi, Y. Asri, A. Jalili Page 1
    Arasbaran protected area is located in NW Iran, is one of nine designated Biosphere Reserves in Iran. According to the literatures and the current study, 1067 plant taxa are identified in the area. Eighteen plant taxa of the area are endemic to Iran. Hemicryptophytes (42.5 %) are the most frequent life forms in the reserve followed by therophytes (25.8 %), cryptophytes (18.8 %), phanerophytes (8.1 %) and chamaephytes (4.8 %). Remarkable number of Irano-Turanian and Euro-Sibirian species characterizes the phytogeography of the area. Due to transitional climate of this area, two or pluriregional elements are frequent. Threatened categories for plant species were based on their frequencies from 284 phytosociological releve's collected in the area. A preliminary ordination analysis (AFC) on total releve's data indicates the separation of five main habitats or vegetation formation in the area, i.e. lowland vegetation, primary woodlands, secondary woodlands, grassland mixed with dwarf shrubs and relatively pure grasslands.
  • M. Jafari, S. Zare, A. Tavili, H.R. Abbasi Page 17
    In order to obtain an optimum management of natural resources, determination of variables that control plant presence and distribution is needed. In the present research, the relationship between some character plants of drylands and some soil and environmental variables were investigated. After primary survey and selection of main plant species, sampling was done in each vegetation type within 3-4 transects (200 m length) by randomized-systematic method. Dominant species included Tamarix ramosissima, Salsola kali, Phragmites australis and Ephedra distachya. Vegetation sampling was done in 200 plots and soil sampling was done from two depth 0-20 and 20-60 cm in 38 plots. SHAZAM 10 package was used to find the logical relationship between plant species and environmental variables. The statistical pattern for this research was based on qualitative function. Therefore, logic function was evaluated. Results show that for T. ramosissima, potassium in the first depth and available water in the second depth; for S. kali, available water in the second depth; for P. australis, pH in the first depth and organic matter in the second depth, and for E. distachya, saturated moisture in the first depth and available water in the second depth have the most important role in plant presence and absence probability.
  • R. Asef Page 29
    Four species of wood inhabiting cup fungi belonging to order Helotiales are reported for the first time in Iran. Species are described and illustrated with photographs and drawings. Three genera Arachnopeziza, Hymenoscyphus and Lachnum are new records for Iran.
  • H. Rezaei Nejad J. Harbinson, U. Van Meeteren Page 35
    Stomata play a key role in the control of plant water relations and photosynthesis. A rapid non-destructive method to study the stomatal behaviour in aerial parts of plants is important for researchers in plant sciences and agricultural fields. Stomata close in response to drought stress. Stomatal closure causes lower availability of CO2 inside the leaf and thus a decrease in the rate of carboxylation. Thus, a measurement of relative quantum yied for electron transport by photosystem II (ΦPSII) under a non-photorespiratory condition may be used to detect the closure of stomata. In this research we aimed to study the relationship between ΦPSII and stomatal closing behaviour in Tradescantia virginiana under water stress and rehydration using a chlorophyll fluorescence imaging system. Results showed that in leaves from well-watered plants and in an atmosphere of 2% O2 and normal CO2, ΦPSII was high (0.69) before excision, but 2 h dessication after excision ΦPSII decreased significantly (0.33), and with the transition to high CO2 ΦPSII almost completely recovered to the value of the control images (0.66). Moreover, ΦPSII increased significantly from 0.27 to 0.64 during rehydration of the dessicated leaves. Direct measurement of stomatal aperture in control and dessicated plants (7 and 1 µm, respectively) confirmed the high correlation between ΦPSII under low O2 concentration and stomatal closure as well as the effectiveness of chlorophyll fluorescence imaging system in the study of stomatal behaviour. Therefore, this new non-destructive method could be used to study stomatal closing behaviour and patchiness in different parts of a leaf.
  • Morphotypes of Tilia spp. fruits in Hyrcanian forests
    H. Yosefzadeh, M. Tabari A. Hosseinzadeh Colagar, M. Assadi, A. Sattarian Page 43
    Variations in fruits morphology of Tilia spp. were studied along longitudinal and altitudinal range. Ten populations of Tilia spp. from Golestan, Mazandaran and Gilan Provinces (N. Iran) were selected. After biometrical measurements and Scanning Electron Microscopic (SEM), Cluster Analysis divided the population into seven groups. Discriminat Analysis showed that among all traits studied, size of rib, thickness, density of down and fruits colour traits have outstanding role in separation of groups. In first and second groups, fruits have smooth surface and tiny shell, but group two due to globose fruit without visible rib is different from group one. Surface dense tomentose with light brown colour is differentiating characters of third group. Prominent ribs are related to groups four and five but density of down surface in fifth group is much greater than the forth group. Distinguishable character of the sixth group is woody shell velutinous with less prominent ribs. Only one tree form Dalir population (Valley of Chalous) due to its completely different form (cup form) made seventh group. From view point of SEM, third group with having simple trichome differed with first, second, forth, sixth and seventh groups that have stellate trichome. Trees in the fifth group are varied in this trait, some trees have stellate trichome and some others have simple trichome. In conclusion, this research reports two new forms of the genus Tilia in the north of Iran and it can be stated that the presence of other species from this genus in the north of Iran is possible.
  • M. Darvishnia A. Alizadeh, R. Zare Page 55
    In the course of a survey during growing seasons of 2002-04, various fields and pastures in 23 Iranian provinces were sampled. Some 1200 isolates of Fusarium from root, crown, stem and spike of various plants belonging to the family Poaceae were recovered using Nash-Snyder selective medium and purified on potato dextrose agar (PDA). Based on morphological characters, 35 Fusarium species were identified using PDA, SNA, KCl+WA and CLA media. Sporulation was encouraged using near UV light and darkness of 12h at 22-25˚ C. Among the species identified, Fusarium verticillioides and F. nygamai recovered from wheat, maize, rice and sugarcane had higher frequencies of 13.5 and 9%, respectively. Fusarium graminum and F. poae isolated from wheat, barley, rice, aegilops and oat had the lowest frequencies of 0.17 and 0.083%, respectively. F. heterosporum, F. pallidoroseum, F. pseudonygamai and F. sacchari from Poaceae are new taxa to the mycoflora of Iran.
  • K. Chehri B. Salleh, M.J. Soleimani, M. Darvishnia, D. Zafari, B. Sharifnab Page 69
    In order to determine morphological characteristics of Fusarium species associated with root and stem of maize in Kermanshah province, during two growing seasons of 2006-2008, 110 samples, mostly from diseased plants were collected from different geographic regions of the province. The collecting localities were Gilan Gharb, Sarpol Zohab, Qasr Shirin, Sonqor, Kangavar, Bisotun, Ravansar, Kermanshah, Paveh and Sahneh. About 1100 Fusarium isolates were collected and 29 species were identified.
  • A taxonomic study of Silene goniocaula (Caryophyllaceae) complex in Iran
    A. Gholipour M. Sheidai, V. Mozaffarian Page 82
    By studying the type specimens and field works from locus classicus, it became clear that the two species of Silene eremicana and S. goniocaula which are considered as conspecific in the Flora Iranica are distinct species. Silene commelinifolia var. isophylla is considered as a synonym of S. eremicana. The numbers of herbarium specimens (voucher) are emended and the descriptions of each species are completed. The chromosome number of S. eremicana, 2n=4x=48 is reported for the first time. The karyotype of each species is presented.
  • H. Salimi Page 87
    Seed dormancy of wild mustard (Sinapis arvensis) could be changed through seed storing. The seeds were collected from four regions: Fars, West Azarbaijan, Khuzestan and Mazandaran provinces. They were stored at three different temperatures (-18, +3 and 22-25°C) for 3, 6, 9, 12 and 15 months. They were then put under suitable condition for germination. Mean germination time for seeds was measured during 6, 12 and 18 months storage. The results showed that the dormancy level and germination speed of seeds showed some differences after different time periods of storage. Also large differences in percentage of germination were found among populations. The results suggest that the most effective factor on seed germination is environmental maternal conditions at seed production stage. Because of the secondary dormancy, the storage temperature is not suitable to promote seed germination. Despite the increased germination speed of seeds at room temperature, the amount of this increase was not similar in all populations. It was contrary to the seeds from Mazandaran Province where the seed germination speed was reduced. According to the results, the secondary dormancy, which causes low germination and high contamination of soil with the seeds, is considered an important factor in management of wild mustard weeds.
  • Khosheghbal M. Ghorbanli, R. Hajihosseini Page 93
    In this investigation, the effect of zinc excess and its interaction with ascorbic acid on some growth parameters (root and shoot, fresh and dry weight, leaf blade area and length of root and stem), proline content, soluble sugars and starch plant were studied on canola. Experimental plants were treated with different concentrations of zinc sulfate ie. 0.7 (control), 50, 100, 250, 500 and 700 mM) and one set with the same zinc concentrations (except control) mixed with 1M of ascorbic acid in Hougland nutrient solution for two weeks. Results indicated that any increase in zinc content leads to considerable decrease in starch level, leaf blade area, stem and root length, but proline and soluble sugars increased significantly in shoot and roots of rape seed. In higher concentrations of zinc sulfate in the presence of 1M ascorbic acid, the above-mentioned effects of zinc sulfate excess on growth parameters were considerably blocked. In the presence of 700 mM of zinc sulfate, chlorosis and necrosis were occurred on the leaves of rape seed, but at the copresence of 1 mM of ascorbic acid, mentioned symptoms was disappeared. It means that at the presence of ascorbic acid the plant could tolerate the toxicity of zinc sulfate excess. In the other word, ascorbic acid could considerably reduce the toxicity of high concentrations of zinc and induce poison durability.
  • S.B. Djavadi Page 103
    In the identification process of weed materials available in "IRAN" herbarium, a specimen belonging to the genus Lactuca (Asteraceae) had the following characteristics: Plant annual, many stemmed from base; stem erect-slightly procumbent, slender, glabrous, whitish and leafy. Basal leaves dried; stem leaves ca. 7 × 0.5 cm, glabrous, linear-lanceolate, entire at margin, sessile, auriculate, auricles small, forming a hastate leaf base. Inflorescence spike-like; heads in the axils of reduced leaves, shortly pedicelate, solitary or in clusters of 2-3; involucres narrow, ca. 12 mm long; florets turning purplish when dry. Achenes ca. 4 × 1 mm, light brown, flattened, inversely ovate, many-ribbed, in upper part provided with short hairs, with filiform 3-3.5 mm long beak; pappus white, deciduous (Fig. 1). The above-mentioned specimen was already identified as Lactuca saligna L. This species which is known as willow-leaf lettuce and narrow-leaved wild lettuce was described from Germany and is distributed in Europe, Mediterranean region, Caucasia and N. Africa. Lactuca saligna has reported in all Floras of western neighboring countries of Iran. In the Flora Iranica area, this species is reported only from Iraq (Rechinger 1977). Lactuca saligna has been reported by Parsa (1943) from four localities in Iran. Many of Parsa's specimens are found in Herbaria of Vienna (W), Berlin (B) & Kew (K), but as none of these specimens are listed in Flora Iranica (which was published 34 yrs after Parsa's Flore de lIran), it seems that Parsa's specimens did not exist at the mentioned herbaria. By visiting Herbarium of Pharmacy Faculty of Tehran University (THE), we could only find one specimen determined as L. saligna, mounted on two sheets with Nos: 10834 & 10835 (1169), both collected from Lowra, 2000 m, 20 Jun. 1955, M. Sotoodeh. More studies revealed that, the said specimen was Lactuca orientalis Boiss. (= Scariola orientalis (Boiss.) Sojak. In the Flora of former Soviet Union (Kirpichnikov 1964), L. altaica and L. saligna considered as distinct species, the proportion of achene's beak to achene's body is their only difference. But, only L. altaica is reported from Iran (Kurdestan), without citing any locality. It is noticeable that L. altaica is presently considered as a synonym of L. saligna, reported only from N. Iran, but without substantiating by a specimen citation (Heller & Heyn 1993). Checking different references shows that reporting of L. saligna from some parts of Iran was mostly on the basis of one specimen without citing the exact locality and there is no specimen of this species in any Iranian herbarium. Furthermore, none specimen of this species has been reported in Flora Iranica. The only specimen of this species which is presently available in "IRAN" herbarium (54460-IRAN) has been collected as a weed without a note on its collecting locality.
  • Zangeneh Sh. Farrokhi Page 105
    After heavy rainfalls in late Apr. of 2010 in Tehran, an epizootic occurred amongst hoverflies (Eupeodes corollae Fabricius) population in green spaces of Iranian Research Institute of Plant Protection, caused by an entomopathogenic fungus. Infected flies fixed to the upper parts of whitetop (Lepidium draba L.) and small tumbleweed mustard (Sisymbrium loeslii L.) plants with their proboscis and clasped legs, their head went downwards and their wings spread latero-dorsally (Fig. 1, a, b). The fungus produced conidiophores, which ruptured the host cuticle at the intersegmental membranes, resulting in cream-coloured mycelial bands on the abdomen or in a complete cover of the dorsal abdomen. They forcibley discharged around primary conidia, many of them landed on wings and on the surface of the cadaver. Lactophenol Aceto Orcein (LPAO) was used as a mounting medium for slides prepared directly from dead insects. Studied slides showed unbranched conidiophores terminally enlarged up to a diameter of 19.2-25.6 (19-28) m and contained 16-24 (13-29) nuclei with a diameter of 4-5.6 (3.5-7) m (Fig. 1, c-e). Primary conidia were companulate and measured 27.5-33.5  23-27.4 (21-37  20-30) m (L/D=1.13-1.30), containing 13-23 nuclei with a diameter of 2.5-4 (2.5-5) m. They had a distinct apical point, a flat to slightly rounded papilla and the projected ones were surrounded by a halo which was the residual of ruptured outer wall of primary conidium (Fig. 1. f-h). They produced secondary conidia which were homogenous in shape, measuring 21.2-26.  17-21.3 (20-29  16-25) m (L/D= 1.15-1.32). They contained 11-23 nuclei, with no apical point or sorrounding halo (Fig. 1, i-k). Hence no rhizoids and cystidia were observed. Based on these data the fungus was identified Entomophthora syrphi Giard (Keller 2002). E. syrphi has been reported from Europe on smaller syrphids (e.g. Melanostoma spp. and Platycherius spp.); Eupeodes corollae and larger syrphids were supposed to be the host of another species, Entomophthora grandis Keller, which has few differences from E. syrphi with larger conidia, less pronounced apical point on primary conidia and more nuclei per conidia. As species of Entomophthora have a narrow host range, it seems that molecular evidences or further morphological features are needed for recognition of these two species. This fungus was reported by Ghazavi & Baniameri (2008).
  • M. Pakravan Page 107
    In a project on the Flora of Iran (Trib.: Ranunculeae), many herbarium specimens of the genus Ranunculus were studied. The results of this study are a new record and suggestion of a synonym for the Flora of Iran, specimens of which are preserved in the herbarium of Research Institute of Forest & Rangelands (TARI).